top of page

Mens och träning - Anpassa din träning efter menscykeln

Idag ska vi dyka in i det komplexa, men helt fantastiska, landskapet av kvinnokroppens hormonella cykler och hur det påverkar våra känslor och träning. Det handlar om att inte bara förstå vår kropp, utan att omfamna den, känna igen dess signaler och arbeta med den istället för emot den när det kommer till träning.


Mensfasen:

Under den första fasen av menstruationscykeln är östrogen- och progesteronnivåerna låga, vilket kan resultera i känslor av trötthet, låga energinivåer och kramper för många kvinnor. Eftersom energin kan vara låg och kroppen mer mottaglig för vila och återhämtning, kan det vara lämpligt att välja lugnare former av träning som yoga, promenader eller lätta stretchingövningar.

Veckan efter mens:

Under den andra fasen av menstruationscykeln ökar östrogennivåerna gradvis och når sin topp vid ägglossningen. Denna fas är också känd som den follikulära fasen. Detta kan leda till en ökad känsla av energi och motivation för många kvinnor. Testosteronnivåerna kan också öka under denna tid, vilket kan förbättra prestanda och uthållighet under träningen. Det är en bra tid att gradvis öka intensiteten och volymen av din träning. Styrketräning och högintensiva aktiviteter kan vara särskilt effektiva under denna fas för att utnyttja den ökade energin.
Veckan vid ägglossning:

Ägglossningsfasen inträffar vanligtvis ungefär mitt i menstruationscykeln, när ett ägg frigörs från äggstocken och är redo att befruktas. Under denna tid når östrogen sin högsta nivå, vilket kan leda till en ökad känsla av energi och välbefinnande för många kvinnor. Testosteronnivåerna är också på sin topp, vilket kan förbättra prestanda under träningen. Detta är en optimal tidpunkt för intensivare träning och högre intensitet, inklusive styrketräning och HIIT.Träning veckan innan mens:

Under den sista fasen av menstruationscykeln, känd som den luteala fasen, sjunker östrogen- och progesteronnivåerna gradvis inför nästa menstruation. Många kvinnor kan uppleva symtom som trötthet, vätskeretention och känslomässig känslighet under denna tid. Det kan vara lämpligt att minska intensiteten och fokusera på lägre påverkande aktiviteter som simning, cykling eller lågintensiv cardio för att hantera symtom och undvika överbelastning.Att träna med kännedom och kärlek genom menscykeln är ett sätt att visa respekt för vår kropp och dess naturliga rytm. Genom att vara medvetna om de olika faserna och de känslor de kan väcka inom oss, kan vi ta avstånd från självkritik och istället omfamna den kraft som finns inom oss. Så låt oss omfamna våra hormoner och träna med hjärtat!


Hur känner du igen dig i de olika faserna av din menscykel? Dela dina tankar och erfarenheter med mig i kommentarerna nedan!

Commentaires


bottom of page